W przyprawach moc zdrowia – poznaj ich właściwości
Przyprawy nie tylko poprawiają smak, aromat i kolor potraw oraz napojów, ale mogą również chronić przed ostrymi i przewlekłymi chorobami. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz obniżające poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Przyprawy pozytywnie wpływają też na nasz nastrój poprzez zapach i smak, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Przyprawy takie jak: goździki, cynamon są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych. Korzyści zdrowotne mają także stosowane powszechnie imbir, kurkuma i czarny pieprz.
Wykorzystaj przyprawy w Święta Bożego Narodzenia
Wielkimi krokami zbliża się okres świąteczny. Myśl o świętach Bożego Narodzenia sprawia, że zapominamy o dietach, a myślimy o pysznościach. Jednak i potrawy świąteczne mogą być źródłem zdrowia, a nie tylko powodem dodatkowych kilogramów. Przyprawy takie jak cynamon, anyż, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa nie tylko dodają zapachu i aromatu Twoim świątecznym potrawom, ale także zapewniają zdrowie i kondycję przez cały rok.
Pachnący cynamon
Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa, która wykazuje silne właściwości lecznicze m.in. przeciwzapalne, co oznacza, że wspiera układ odpornościowy, zwłaszcza jeśli cierpisz na przeziębienie. Wykazuje także działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Wyniki badań wskazują, że cynamon obniża ciśnienie krwi i cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL. Ze względu na swoje właściwości hipoglikemizujące, może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, gdyż wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz przyczynia się do normalizacji poziomu cukru poprzez wzmocnienie aktywności insuliny. Dodatkowo korzystnie wpływa na trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Owsianka z cynamonem to doskonała propozycja na śniadanie. Możesz również dodać cynamon do herbaty czy grzanego wina. Czujesz już, jak pachnie?
Czytaj też: Świąteczny stół na diecie
Gwiazda anyż
Anyż to przyprawa pochodząca z regionu Morza Śródziemnego i południowo-zachodniej Azji. Charakterystyczny smak i aromat anyżu oraz lukrecji pochodzi z anetolu. Jest on głównym składnikiem olejku eterycznego anyżu, stosowany jest on mi.in. w lekach jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy i przeciwskurczowy w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. W rezultacie anyż znajduje się w wielu produktach farmaceutycznych. Anyż można dodać do kompotu z suszonych owoców z przyprawami korzennymi. Nada również każdej zupie dyniowej niesamowity smak.
Kawa ze szczyptą kardamonu
Kardamon często jest nazywany królową przypraw ze względu na swój bardzo przyjemny aromat i smak. Stosowany jest do nadania aromatu herbacie czy kawie. W Indiach oprócz pomocy przy problemach z trawieniem, takich jak zgaga, kardamon jest znany jako doskonały środek odświeżający oddech. Główny aktywny składnik olejku kardamonowego – Cineole , jest silnym środkiem antyseptycznym znanym z zabijania bakterii powodujących nieświeży oddech oraz infekcje. Na Boże Narodzenie kardamon może być dodawany do piernika lub grzanego wina, aby uzyskać wyjątkowe walory smakowe.
Imbirowa herbata
Imbir to znana roślina wykazująca działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalnie. Od wieków korzeń imbiru jest tradycyjnym lekarstwem na typowe problemy zdrowotne. Działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie oraz łagodzi nudności, dlatego polecany jest kobietom w ciąży cierpiącym na nudności i wymioty. Przeprowadzone badania wykazały, że imbir łagodzi także ból menstruacyjny, poprawia profil lipidowy, korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi, poziom hemoglobiny glikowanej oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.
Szczypta gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa jest jedną z bardzo cenionych przypraw, znaną od starożytności ze swoich właściwości aromatycznych, afrodyzjakowych i leczniczych. Gałka muszkatołowa, ze swoim słodkim, pikantnym i orzechowym smakiem, jest podstawowym składnikiem używanym w kuchni indyjskiej. Bogata jest w witaminy A, C i E. Zawiera również elektrolity, minerały, takie jak miedź, żelazo, magnez, mangan, cynk oraz fosfor. Badania pokazują, że gałka muszkatołowa zwiększa poziom serotoniny, co z kolei pomaga się zrelaksować i ułatwia zasypianie.
Gałka muszkatołowa pomaga przy problemach gastrycznych takich jak wzdęcia czy biegunki. Poprawia również apetyt. Zawiera przeciwutleniacze, działa przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczo. Należy ją jednak stosować w niewielkich ilościach. Spożycie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej (od 5 do 30 g) może powodować kołatania serca czy wymioty.
Ciekawy artykuł: Dieta wzmacniająca odporność w czasie pandemii Covid-19
Śledzie w kurkumie
Lecznicze właściwości kurkumy, źródła kurkuminy, są znane od tysięcy lat. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych, zespołu metabolicznego, zapalenia stawów, czy hiperlipidemii. Ponadto wykazano jej właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
Spożywanie kurkuminy samo w sobie nie prowadzi do związanych z nią korzyści zdrowotnych ze względu na jej słabą biodostępność. Natomiast kurkumina w połączeniu z substancjami zwiększającymi jej wchłanianie zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład piperyna jest głównym aktywnym składnikiem pieprzu czarnego i wykazano, że po połączeniu w kompleksie z kurkuminą zwiększa biodostępność o 2000%. Kurkuma nadaje się świetnie jako składnik marynat do mięs w szczególności drobiu, zup, a także śledzi.
Jak widzisz, przyprawy to nie tylko smak, to także zdrowie. Dlatego warto je wkomponować do swoich potraw nie tylko na święta.
Szukasz dobrego dietetyka. Znajdziesz go w centrum medycznym holsäMED. Nie czekaj! Już dziś umów się na konsultację do poradni dietetycznej.
Zadzwoń: 32 506 50 85
Napisz: info@holsaMED.pl
Konsultacja merytoryczna
dr n. o zdr. Joanna Jurkiewicz-Przondziono dietetyk kliniczny Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zawodowo związana z Centrum Medycznym holsäMED, gdzie na co dzień pracuje z pacjentami z nadwagą, otyłością, chorobami dietozależnymi, niepłodnymi parami oraz kobietami z endometriozą i zespołem policystycznych jajników. |