Zadzwoń +32 506 50 85
Umów wizytę
Koszty leczenia

POTRZEBUJESZ LEKARZA?Zadzwoń:32 506 50 85

Świąteczny stół na diecie

Święta Bożego Narodzenia to piękny, rodzinny czas, niesamowita atmosfera i mnóstwo pysznego jedzenia. Już niebawem wraz z najbliższymi zasiądziesz przy obficie zastawionym stole. Dla osób na diecie to również czas ogromnej asertywności i ćwiczenia silnej woli.

dieta w święta

W święta stoły uginają się od potraw. Musisz jednak pamiętać, że każde spożyte nadprogramowe 7000 kcal to dodatkowo 1 kg tkanki tłuszczowej w Twoim ciele. Zastanawiasz się, czy jest jakiś sposób, by nie rezygnować ze świątecznych przysmaków i nie przytyć przed sylwestrem? Jak sprawić, aby tradycyjne potrawy były nieco lżejsze?

Zastosuj kilka prostych rad naszego dietetyka, a Twoje święta będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Zachowaj umiar w jedzeniu

Po pierwsze, nie przejadaj się! Fakt, święta mamy raz w roku, ale to nie powód, by spożywać nadmierne ilości kalorii. W ciągu jednego świątecznego dnia większość z nas zjada ponad dwa, a nawet trzy razy więcej kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Jak temu zaradzić?

Degustuj! Kosztuj wszystkich smakołyków w niewielkiej ilości, ale nie najadaj się nimi do syta. Zacznij od mniej kalorycznych produktów i jedz powoli. To pozwoli zaspokoić uczucie głodu oraz uniknąć dokładania kolejnych porcji jedzenia.

Stosuj pieczenie zamiast smażenia

Kolejnym sposobem na odchudzenie świątecznego stołu jest zmiana sposobu przyrządzania potraw. Zamień smażenie na pieczenie, duszenie lub gotowanie, a przyrządzone potrawy będą nie tylko mniej kaloryczne, ale również zdrowsze.

Smażony karp w panierce to must have wigilijnego stołu. Jednak porcja tak przyrządzonej ryby to aż 281 kcal w 130 gramach. A wystarczy zamiast smażenia wybrać pieczenie, aby potrawa miała o połowę mniej kalorii. Ryba po grecku w wersji light? Dlaczego nie? Zamiast panierować i smażyć włóż ją do piekarnika! Tak przyrządzona będzie miała kilka kalorii  mniej, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu. To samo dotyczy pierogów. Zamiast smażonych zjedz gotowane w wodzie. Te, które zostaną włóż do naczynia żaroodpornego i odgrzej w piekarniku następnego dnia.

Zasada ta doskonale sprawdzi się także w pozostałe świąteczne dni, kiedy na stoły wjeżdżają dania mięsne. Zamiast kotleta schabowego zrób np. schab ze śliwką pieczony w piekarniku. Będzie smacznie, lekko i zdrowo!

Jogurt zamiast majonezu

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, śledzie w śmietanie albo w oleju z cebulką – to dopiero bomba kaloryczna. Trudno jednak wyobrazić sobie bez nich świąteczny stół.

Nasza rada – zamień majonez na jogurt naturalny. Ten trik jest w stanie odchudzić Twoje potrawy nawet 10-krotnie! Dla porównania łyżka majonezu to 169 kcal, śmietany 18% – 47 kcal, a jogurtu naturalnego 15 kcal. Jeśli nie chcesz całkowicie zrezygnować z majonezu czy śmietany, możesz zastosować zasadę „pół na pół” z jogurtem naturalnym.

A co ze śledziem? Śledź dobrze komponuje się w oleju, ale w zalewie octowej z cebulką czy jabłkami też będzie smakował wyśmienicie. Gwarantujemy!

Postaw na pełnoziarnistą mąkę

Pierogi z kapustą, uszka z grzybami, makaron tradycyjny do zup – bez mąki się nie obędzie. Zamiast mąki pszennej użyj orkiszowej lub pełnoziarnistej. Na świąteczne śniadanie zaserwuj pieczywo pełnoziarniste zamiast białego. Dzięki temu dostarczysz swojej rodzinie 3 razy więcej witamin i minerałów. Niewielka zmiana, a tyle korzyści.

Połowę mniej cukru

Boże Narodzenie to najsłodsze święta w roku. Pierniczki, ciasteczka w czekoladzie, serniki, makownik z lukrem… Nie musisz z nich rezygnować! Wystarczy, że dasz połowę mniej cukru niż jest w przepisie. Ciasto nadal będzie słodkie, a Ty będziesz miał/a mniej kalorii na koncie. Unikaj także słodkości z kremami maślanymi i śmietanowymi. Puszysty sernik? Zamień tłusty ser na chudy i jedz na zdrowie! Sałatka owocowa z pomarańczy czy mandarynek na świąteczny deser – czemu nie? Owoce to najzdrowsza forma łakoci!

Pamiętaj o aktywności fizycznej

Ruch to zdrowie! Warto o tym pamiętać zanim na dobre zasiądziesz przy suto zastawionym stole. Zamiast jechać windą, wejdź po schodach, pobaw się z dziećmi, pomóż w kuchni – po prostu odejdź na chwilę od stołu. Zaproś rodzinę na świąteczny spacer. Przy okazji spalisz trochę kalorii, dotlenisz się i poprawisz sobie samopoczucie.

Mniej gotuj

Święta, święta i po świętach… a lodówka nadal pełna. Każdy zna polską gościnność. A, że jedzenie nie może się zmarnować, jemy w święta i długo po nich. Nasza rada – na te święta przygotowuj mniej jedzenia. Wszyscy zjedzą, a się nie przejedzą.

Co jeśli jednak zostaną jakieś potrawy? Nadwyżkę jedzenia możesz rozdać gościom. Jednak pewnie i oni mają świąteczne zapasy. Możesz też zamrozić niektóre dania. To doskonały sposób, aby nie marnować jedzenia! Potrawy, które równie dobrze smakują po rozmrożeniu to: bigos, pasztet, pierogi, uszka, mięsa pieczone, zupy oraz sernik czy makowiec.

Złote rady dietetyka

Co jeszcze możesz zrobić, aby te święta nie skończyły się wyrzutami sumienia i nadprogramowymi kilogramami?

  • Tłuste gatunki mięs w tradycyjnym pasztecie zamień na chudsze.
  • Do bigosu, zamiast tłustych mięs i kiełbas, dodaj grzyby i śliwki.
  • Cebulę smaż na beztłuszczowej patelni.
  • Zamiast napoi słodzonych wybierz wodę, herbatę zieloną lub owocową oraz soki warzywne.
  • Jeśli pijesz alkohol, sięgnij po lampkę wytrawnego wina. Wysokoprocentowe alkohole to puste kalorie. Łącząc je ze słodkimi napojami czy sokami owocowymi serwujesz sobie bombę kaloryczną.

Christmas surprise!

Asia – dietetyk holsäMED, przygotowała dla Ciebie świąteczne przepisy na pieczonego karpia po grecku i aromatyczne pierniczki orkiszowe. Mmmm… palce lizać! Życzymy smacznych Świąt!

Pieczony karp po grecku

Składniki:
Filet lub dzwonka z karpia – 4 szt.
Marchewka – 2 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – ½ szt.
Cebula – 1 szt.
Cytryna – 1/2 szt.
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
Przecier pomidorowy – 100 g lub passata pomidorowa – 6 łyżek
Wino białe wytrawne – 1/3 szklanki
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy

Filety lub dzwonka karpia skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem cytrynowym, odstaw.

Cebule pokrój w piórka, jarzyny zetrzyj na tarce. Na patelni z odrobiną oleju rzepakowego lub na patelni beztłuszczowej zeszklij cebulę. Dodaj jarzyny, podlej wodą i duś ok. 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową i duś kolejne 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim. Jeśli jarzyna będzie za kwaśna możesz dodać odrobinę cukru lub ksylitolu.

Wysmaruj naczynie żaroodporne 1 łyżką oliwy, ułóż rybę na zmianę z ostudzonymi warzywami i podlej winem. Piecz w piekarniku w temperaturze do 180oC przez 20 minut.

Pierniczki z mąki orkiszowej

Składniki:
Mąka orkiszowa – 400g
Jajka – 2 szt.
Masło – 100 g
Ksylitol – 100 g
Miód – 80 g
Przyprawa do piernika – 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
Kakao – 1 łyżka

Do dekoracji:
Orzechy włoskie, migdały, gorzka czekolada.

W garnuszku rozpuść masło i ksylitol. Następnie dodaj miód i wymieszaj składniki. Lekko przestudź. Mąkę, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika przesiej, dodaj rozpuszczone składniki i wyrabiaj ciasto na gładką masę. Schłodź ciasto przed wałkowaniem.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj foremką. Pierniki wypiekaj w temperaturze 180oC przez 9-10 minut. Po wystudzeniu ozdabiaj je rozpuszczoną gorzką czekoladą oraz posypką ze zmielonych orzechów włoskich i migdałów.

Masz więcej pytań?
Umów się na konsultację z dietetykiem klinicznym holsäMED!

Zadzwoń: 32 506 50 85
Napisz: info@holsaMED.pl

 


Konsultacja merytoryczna

dietetyk kliniczny katowice mgr Joanna Jurkiewicz-Przondziono
dietetyk kliniczny
Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zawodowo związana z Centrum Medycznym holsäMED, gdzie na co dzień pracuje z pacjentami z nadwagą, otyłością, chorobami dietozależnymi, niepłodnymi parami oraz kobietami z endometriozą i zespołem policystycznych jajników.

ZAREZERWUJ TERMIN




Polityka prywatności dostępna jest na www.holsamed.pl
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych przez Holsa Medical Sp. z o.o. zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 poz. 1000).
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Holsa Medical Sp. z o.o. "informacji handlowych"w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U. nr 144, poz.1204 z późn. zm.) o świadczeniu usług drogą elektroniczną.