Seniorze, nawadniaj się! O znaczeniu wody latem
W okresie letnim, kiedy towarzyszą nam wysokie temperatury, jesteśmy bardziej narażeni na odwodnienie. Zbyt małe spożycie płynów, ale także warzyw i owoców będących źródłem wody w ciągu doby może być przyczyną nie tylko przykrych dolegliwości, ale i groźnych powikłań. W artykule podpowiadamy, dlaczego odpowiednie nawodnienie organizmu jest w okresie letnim tak istotne, w szczególności dla osób starszych.
Dlaczego seniorzy odwadniają się szybciej?
Odwodnienie u osób starszych jest powszechnie występującym problemem. Osoby po 65. roku życia są bardziej narażone na ryzyko odwodnienia niż osoby młodsze ze względu na zmniejszenie zawartości całkowitej wody w organizmie wraz z wiekiem. Dodatkowo mają one mniejszą zdolność termoregulacji oraz zaburzone funkcjonowanie mózgu i nerek. Zaburzenia funkcjonowania ośrodka kontrolującego pragnienie w podwzgórzu powoduje, że osoby starsze mogą nie odczuwać pragnienia nawet w bardzo upalany dzień. Skutkiem tego jest bardzo szybkie odwodnienie organizmu.
Odwodnienie – przyczyny i objawy
Utrata zaledwie 2-3% płynów ustrojowych może obniżyć wydolność fizyczną oraz powodować upośledzenie funkcji poznawczych.
Odwodnienie występuje, gdy dochodzi do nadmiernej utraty płynu z naszego ciała. Przyczynami takiego stanu rzeczy mogą być:
- wysokie temperatury,
- wysiłek fizyczny przy jednoczesnym braku przyjmowania płynów,
- stosowanie leków moczopędnych,
- wymioty oraz biegunka,
- choroby współistniejące (choroba Alzhaimera, udar mózgu, choroba Parkinsona, cukrzyca).
Objawy odwodnienia często są bardzo mało charakterystyczne i należą do nich:
- bóle i zawroty głowy,
- suchość błon śluzowych i brak elastyczności skóry,
- skąpomocz,
- osłabienie,
- omdlenie,
- problemy z koordynacją ruchową, co może zwiększać ryzyko upadku,
- zaburzenia pamięci,
- wydłużony czas reakcji,
- zaburzenia widzenia,
- tachykardia.
Zbyt małe spożycie płynów, ale także warzyw i owoców będących źródłem wody w ciągu doby może być również przyczyną zaprać, twardych stolców. Ponadto odwodnienie u osób po 65. roku życia może też być bardzo groźne w skutkach, gdyż zwiększa ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych, sprzyja rozwojowi infekcji dróg moczowych oraz ostrego zapalenia nerek, a znaczne odwodnienie może zakończyć się nawet śmiercią.
Zobacz też: Zdrowe grillowanie – czy to w ogóle możliwe?
Zapotrzebowanie na wodę
Zapotrzebowanie na wodę uzależnione jest od temperatury, aktywności fizycznej, wilgotności powietrza, wieku, stanu fizjologicznego, występujących chorób i przyjmowanych leków oraz składu diety. Średnie zapotrzebowanie na wodę u osób dorosłych wynosi od 25 ml do 35 ml na kilogram masy ciała. W zależności od kaloryczności diety osoby starsze powinny przyjmować od 1-1,5 ml płynów na każdą spożytą kalorię, jednak nie powinno być to mniej 1500 ml wody na dobę.
Według Norm żywienia dla populacji polskiej z 2012 roku normy na wodę zostały podane na poziomie wystarczającego spożycia i wynoszą dla kobiet 2000 ml/wody na dobę oraz dla mężczyzn 2500 ml/wody na wodę. Podane normy również uwzględniają wodę pochodzącą z napojów oraz produktów spożywczych. Szacuje się, że woda z pokarmów stałych dostarcza około 20% dziennego zapotrzebowania na płyny.
U osób starszych niepełnosprawnych zaleca się wyliczenia zapotrzebowania na wodę według wzoru, w którym to sumuje się 100 ml wody/kg masy ciała na pierwsze 10 kg masy ciała + 50 ml wody/kg masy ciała na następne 10 kg masy ciała + 15 ml wody na pozostały kilogram masy ciała.
Warto przeczytać: Dieta na zdrowe kości – radzi dietetyk kliniczny HolsäMED
Profilaktyka
U osób w starszym wieku istotna jest profilaktyka, polegająca głównie na odpowiednim nawadnianiu.
- Osoby starsze powinny pić regularnie, nawet jeśli nie są spragnione. Dlatego tak ważne jest , aby zapewnić stały i łatwy dostęp do płynów oraz przypominać o nawadnianiu. Osoby, które ze względu na niepełnosprawność lub problemy zdrowotne, nie są w stanie samodzielnie pić, należy poić.
- Zaleca się wypijanie minimum 1500 ml płynów na dzień, najlepiej małym porcjami, ale często.
- Warzywa i owoce to również źródło wody, dlatego ich spożywanie jest również ważne – to także źródło cennych witamin i mikroelementów opóźniających procesy starzenia. Owoce można również dodać do wody, co poprawi jej walory smakowe.
- Kawy i herbaty należy spożywać w ilościach umiarkowanych. Zawarte w nich kofeina i teina działają moczopędnie, więc przy dużych ilościach mogą działać odwadniająco.
- Źródłem wody są również soki warzywno-owocowe oraz zupy.
- Warto również wspomnieć, że nie tylko spożywanie odpowiedniej ilości wody, ale równie ważne jest rozważne stosowanie leków, szczególnie odwadniających.
Lemoniada w upalny dzień
Zdrowym sposobem na nawodnienie organizm są lemoniady. To świetne rozwiązanie dla osób nie lubiących smaku samej wody. To alternatywa dla soków z duża zawartością cukru oraz wód smakowych. Lemoniada to nie tylko źródło wody, ale również dzięki dodatkom owoców świetnie smakują. Oto przepisy na letnie chłodzące lemoniady:
Lemoniada z pietruszki zielonej
0,5 l wody
1 cytryna
1 pęczek pietruszki zielonej
1 łyżeczka miodu/ksylitolu – opcjonalnie
Pietruszkę posiekać i zmiksować z odrobiną wody blenderem, sok przelać przez sito. Wycisnąć sok z cytryny dodać do soku z pietruszki. Wlać 0,5 l wody. Do smaku dodać łyżeczkę miodu lub ksylitolu.
Lemoniada najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Lemoniada arbuzowa z miętą
0,5 l wody
200 gram arbuza
2-3 plasterki cytryny lub limonki
1 łyżeczka ksyliotu/miodu/cukru – opcjonalnie
Usunąć pestki z arbuza, pokroić na kostki, następnie zblendować. Dodać wodę oraz 2-3 plasterki cytryny lub limonki. Do smaku dodać łyżeczkę miodu lub ksylitolu.
Świetnie smakuje schłodzona.
Lemoniada malinowa
0,5 l wody
½ szklanki maliny
1 Limonka
Garść listków mięty
1 łyżeczka miodu/ksylitolu/cukru – opcjonalnie
Maliny i kilka listków mięty zblendować, dodać wodę wrzucić kilka malin w całości oraz liście mięty. Do smaku dodać łyżeczkę miodu lub ksylitolu. Podawać z kostkami lodu.
Szukasz dobrego dietetyka klinicznego? Znajdziesz go w centrum medycznym holsäMED! Nie czekaj. Już teraz umów się na wizytę.
Zadzwoń: 32 506 50 85
Napisz: info@holsaMED.pl
Konsultacja merytoryczna
dr n. o zdr. Joanna Jurkiewicz-Przondziono dietetyk kliniczny Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zawodowo związana z Centrum Medycznym holsäMED, gdzie na co dzień pracuje z pacjentami z nadwagą, otyłością, chorobami dietozależnymi, niepłodnymi parami oraz kobietami z endometriozą i zespołem policystycznych jajników. |